Home Opstarten Plagen

ZoaPox

Vele zoanthus liefhebbers krijgen de koude rillingen bij de gedachte aan de aandoening genaamd ZoaPox of ZoaPokken. En toch weten we er nog maar heel weinig vanaf.

Het begint met de vorming van gele/witte plekjes op de stelen van de zoanthus. Daarna sluiten de poliepen zich en raken volledig overgroeid door deze 'Pokken'. Uiteindelijk verschrompelen de poliepen en sterven ze.

zoapox op een zoanthus

Hele kolonies kunnen worden 'opgevreten' door deze aandoening en het proces kan snel gebeuren bij kleine kolonies, of maanden in beslag nemen bij grote kolonies.

Op dit moment zijn er nog geen fotografische bewijzen dat zoapokken ook voorkomt bij Paythoa. Sommige hobbyisten menen dat dit komt door de hoge concentraties Palytoxine in deze poliepen en dat ze daardoor immuun zijn voor de pokken.
Dit is echter slechts een theorie

De oorzaak

Hoewel de precieze oorzaak niet bekend is, is er genoeg speculatie over wat de zoapokken veroorzaakt. De meeste van deze informatie is verzameld door symptomen uit te wisselen met vele hobbyisten op diverse fora.

Natuurlijke oorzaak

Er wordt gedacht dat de dieren in een soort natuurlijke survival-modus gaan. Er zijn jaren waarin opvallend veel meldingen van zoapokken zijn, vooral in de maanden oktober en december, wanneer de temperaturen en seizoenen veranderen.

Actieve kool en aggressief afschuimen

Actieve kool en aggressief afschuimen kan ook een rol spelen in de achteruitgang van zoanthus. De reden hiervoor is dat ze beide effectief de geelverkleuring uit het water kunnen halen. De plotselinge helderheid van het water betekent dat er meer licht door het water kan doordringen. Deze verhoging in licht zorgt ervoor dat de xooxanthellae in een hogere productie gaan wat de gastheer dwingt de xooxanthellae af te stoten. Dit is bekend als 'bleken' of 'bleaching'.
Het is bekend dat bij een plotselinge helderheid van het aquariumwater kan zorgen voor het bleken van SPS en LPS, waar normaal geen actieve kool wordt gebruikt of niet regelmatig wordt vervangen.
Hoewel Palythoa-achtige zoa's hun xooxanthellae kunnen uitstoten, lijkt het erop dat Zoanthus-soorten daar minder goed in zijn.
In LPS en SPS zijn de resultaten hetzelfde: de koralen worden wit. Het is mogelijk dat Zoanthus hun xooxanthellae niet zo snel kan afstoten als Palythoa, LPS en SPS en daardoor last krijgen van een giftige opbouw van zuurstof in hun weefsel. In Zoanthus kan dit leiden tot intrekking, verschrompelen en afsterven.

Mogelijke oplossingen

Aquarianen die met dit probleem te maken kregen hebben verschillende manieren geprobeerd om er vanaf te komen.


De meeste techieken hebben niets geholpen tegen het proces van zoapokken. Soms zelfs met de dood van hele kolonies tot gevolg.
Sommigen hadden succes met het toevoegen van antioxidanten zoals vitamine C aan hun aquariumwater. Of zelfs het dopen vcan hele kolonies in emmers met opgelost vitamine C in hoge dosering. Dit is wel de meest gewenste methode, al is deze erg tijdrovend. Het is niet gegarandeerd dat deze methode ook echt werkt en kan soms algbloei veroorzaken, dus wees voorzichtig!
Een andere bewezen (door herhaaldelijk testen) methode voor het uitroeien van zoapokken is om ze te verwijderen uit het aquarium en ze te plaatsen in een aquarium met vers zeewater. (zonder water uit het aquarium van de besmette kolonie.)

Preventief onderhoud

Omdat er zo veel gevallen bekend zijn wanneer zoapokken toeslaan is hier een lijst met onderhoudsmaatregelen die de aquariaan zou moeten uitvoeren voordat het "zoaPokken seizoen" begint:

  1. Controleer en reinig alle verwarmingselementen in het aquarium. Verandering in temperatuur lijkt een rol te spelen in het ontstaan van zoapokken. Vervang de verwarmingselementen als ze het water niet meer effectief verwarmen.
  2. Controleer en reinig alle stromingspompen. Omdat waterbeweging van levensbelang is voor het aquarium is het belangrijk dat deze optimaal werken.
  3. Laat het preventieve onderhoud niet verslappen. Voer regelmatige verversingen uit en vervang verouderde filtermedia zoals actieve kool en fosfaatverwijderaar. Dit voorkomt dat het systeem een shock krijgt wanneer het na lange tijd wordt vervangen. Het schoonhouden van de afschuimer en overige leidingen verbetert de stabiliteit ook.
  4. Tot slot, kijk met de ogen, niet met de handen. Het is soms moeilijk, maar de dieren groeien en doen het beter als ze minder worden aangeraakt. Soms is het noodzakelijk omdat een vis of herremietkreeft het koraal heeft omgegooid, probeer dus altijd om de kolonies stabiel te plaatsen. Door continue aanraken krijgt het koraal stress, de groei neemt af en het kan zelfs verschrompelen en sterven.

Een oplossing

Thanh Nguyen heeft een herhaalbare oplossing ontdekt voor zoapokken.
Nu we wat meer weten over het probleem is de rest van het artikel gewijd aan een oplossing.
Thanh Nguyen heeft zoapokken terug kunnen dringen met Furan-2.
Wat is Furan-2?
Bij discusvissen is schimmel een veel voorkomende aandoening. Furan-2 wordt hier vaak met succes gebruikt om dit te bestreiden.
Furan-2 is effectief tegen een brede range van gram positieve en gram negatieve bacterische aandoeningen in zoet- en zoutwater. Deze medicatie geeft een onschadelijke groene kleur aan het water, welke kan worden verwijderd met active kool. Deze medicatie verstort een biologisch evenwicht in biologische filters niet.

Voor de behandeling heb je 2 bakjes met vers zoutwater nodig. (vers aangemaakt, dus niet uit het aquairum!) Zorg dat de pH, temperatuur en saliniteit gelijk zijn aan het aquarium.