Heb je je dit ooit afgevraagd? Waarom smelten mijn zoanthus weg? Waarom zitten er witte bultjes op m'n zoanthus? Waarom verliezen m'n zoanthus hun kleur? Waarom lijkt het dat er altijd wel wat mis is met de ene of de andere zoanthus? En waarom groeien m'n zoanthus niet?
Je hoort een miljoen verklaringen, je moet een miljoen dingen doen, en op het eind komt het probleem gewoon weer terug. Ik vertel je om te stoppen met het verkwisten van tijd en geld aan vage middeltjes en dure toevoegingen.
Is het waar dat zoanthus hun energie voor een overgroot deel kunnen verkrijgen van licht? Ja, dat is waar. Maar totdat we ze PAR-waarden kunnen geven van 600 – 1000 op 1 meter diep, is dit gewoonweg te weinig voor zelfs het felst verlichte aquarium. Onze enige hoop is om hun energie te suplementeren door goede voeding. In dit artikel zullen we twee soorten voer ontdekken die zoanthus nodig heeft, de resultaten die ze geven en hoe je de neveneffecten tegen kan gaan, die met zwaar voeren gepaard gaan. We gaan er hier van uit dat het water uit je zeeaquarium stabiel en binnen de geaccepteerde ranges is. (pH 8-8.4, Kh 9-11, Saliniteit 1.024-26, Magnesium 1000+)
Organische energie, in dit artikel, refereert naar alle voedingsstoffen die een levende bron hebben. Voor zoanthus, dit is phyto- en zoöplankton en oestereieren. Microscopisch leven zoals genoemd bevatten de bouwmaterialen voor leven: zuren en eiwitten. Elk levend wezen op deze planeet heeft ze, en heeft ze nodig. Zoanthus is niet anders. Omdat zoutmixen niets organisch bevatten, en, zoals gezegd, zoanthus niet alleen van licht kan leven, moeten we deze bouwmaterialen in ons aquarium doseren om stagnatie en afsterven van de poliepen te voorkomen.
Laten we een paar makkelijk verkrijgbare producten bespreken:
Chromaplex
Ik adviseer een dosering van 10 ml per 100 liter per dag, meer voor hele volle tanks. Dit product bevat aminozoren en vetzuren, alsook vezels en kleurversterkende carotenen. Het kan het beste gebruikt worden in de kleinere aquaria, maar ook in grote aquaria kan het wonderen doen. Je hoeft het niet in de koeler te houden.
Zooplex
Identiek aan Chromaplex in voedingsstoffen, alleen met grotere deeltjes, wat goed werkt voor Palythoa. Verder is de dosering gelijk aan Chromaplex.
Oestereieren
Hoog in proteïne en omega-3 vetzuren. Dit voer kan het beste gebruikt worden als extra bij het andere voer.gebruik 2 ml per 100 liter in alle aquaria, behalve als er bijna niets in staat. Dit product is prijzig en moet in de koelkast gehouden worden en is daardoor niet economisch voor grotere aquaria.
Phytoplankton
Dit product bevat hoofdzakelijk vetzuren. Het is een heel gedoe om dit product goed te houden. Je moet het elke dag schudden om de voedingswaarde te behouden. Het moet ook gekoeld bewaard worden. Doe je dit niet, heeft het geen voeding meer voor je koralen, en is het alleen maar goed voor je afvoer. Als je het toch wilt gebruiken, gebruik het dan alleen in grotere aquaria, omdat er teveel ongewenste stoffen in zitten, die een nano-rif snel uit balans kan helpen.
Marine Snow
Dit product is nog niet zo lang op de markt, maar de resultaten zijn goed.
De prijs is een nadeel, waardoor het niet economisch is voor grotere aquaria.
Welke je moet gebruiken? Pik er een uit welke het meest voldoet aan je aquarium en bezetting. En niet wachten: je zoanthus hebben honger!
Manganese – Basis element voor photosynthese
Ijzer – Basis element voor photosynthese
Zink – Basis element voor photosynthese
Fluoride – Voorkomt infecties
Iodine – Apart toevoegen
Iodine mag niet in het product aanwezig zijn, dit breekt de andere producten af. Maar omdat het essentiël is voor de vitaliteit van de zoanthus, moet je dit apart toevoegen.
Deze kunnen onderverdeeld worden in drie hoofdcategorieën: Groei, Kleuring en Gezondheid.
Groei – Zoals eerder al gezegd krijgen zoanthus het grootste deel van hun energie van licht. En omdat de meeste aquaria niet kunnen voldoen aan de vraag naar licht, moeten we flink bijvoeren. De groei neemt zichtbaar en explosief toe, om je aquarium in een zee van kleur te veranderen in een paar maanden.
Kleuring – Zoals de meeste zoanthus-liefhebbers, zul je gezien hebben dat de kolonies die uit het wild komen al snel hun verblindende kleur verliezen. Het is teleurstellend. Maar als je goed blijft voeren zal dit niet meer gebeuren, mits je natuurlijk ook fel licht hebt. Uiteindelijk kan de conditie van je aquarium zo goed zijn, dat je verbruinde of soms ongezonde kolonies kan verzorgen en ze terug brengen naar hun originele felle kleuren.
Gezondheid – Zoals met de meeste levende dingen, goed doorvoed betekent gezond. En omdat we onze zoanthus niet kunnen over-voeren, is obesitas geen probleem. Wat betekenen gezonde poliepen voor jou? Simpel: geen schimmel of bacteriële infecties, niet meer dippen in zoetwater, doktertje spelen of verpesten van je lievelings zoanthus.
Neveneffecten
Als je hebt opgelet, moet nu je volgende vraag zijn: maar wat te doen met de algen? Het gaat gebeuren, geen maars en ofs. Echter, in tegenstelling wat algemeen wordt aangenomen, in een goed onderhouden en gebalanceerd rif, zijn algen een tijdelijk verschijnsel, nooit de regel.
In een zeeaquarium zorgt een grote verandering van de parameters over een langere tijd, of constant veranderende parameters, zoals in een nieuw aquarium, voor een alg-uitbraak. Of je nu zwaar voert of niet. De meest gemaakte fout bij de meeste aquariumhouders is om te stoppen met voeren zodra alg verschijnt. Niet doen!
Blijf doorvoeren en laat je aquarium zichzelf in balans krijgen over een periode van 2 – 4 maanden. Eerst zie je cyano, dan bruine slijm en diatomen en uiteindelijk haaralgen. Dit is normaal. Wanneer je algcyclus compleet is zal je zien dat de alg ruimte maakt voor kalkalgen.
Als je absoluut niet tegen de algen kan, kan je wat algeters zoals hermietkreeftjes, slakjes en algetende krabjes toevoegen. Dit zorgt voor een afname van je cyclus met een paar weken. Door je lichtperiode en je temperatuur terug te brengen verkort je het met nog 2 weken. Dan langzaam, erg langzaama, kan je het weer terugbrengen naar de gewenste levels.
Waar wacht je nog op? Voer en geniet van enorme groei en kleur.